В Угорщині більше нема демократії — Європарламент

Фото: AFP

Угорщина більше не є повноцінно функціонуючою демократією. Натомість країну слід вважати “гібридним режимом виборчої автократії”, в якому вибори проводяться регулярно, але без дотримання основних демократичних норм. Про це у своєму звіті заявили члени Європейського парламенту, пише Euronews.

Звіт був розроблений під керівництвом Гвендолін Дельбос-Корфілд — депутатки Європарламенту від Франції. У документі досліджуються події, що відбулися в Угорщині після 2018 року. Власне демократія є важливою передумовою для приєднання країни до Євросоюзу.

У Європарламенті текст резолюції отримав 433 голоси “за”, 123 “проти”, 28 депутаті утрималися. У ньому євродепутати прямо вказують пальцем на прем’єр-міністра Віктора Орбана, який перебуває при владі з 2010 року, і засуджують «навмисні та систематичні зусилля» його уряду з підриву основних цінностей ЄС.

Фото: РБК

Законодавці висловлюють занепокоєння з приводу довгого списку фундаментальних прав, які, на їхню думку, знаходяться під загрозою, зокрема, виборча система, незалежність судової системи, приватність, свобода вираження поглядів, плюралізм ЗМІ, академічна свободу, права ЛГБТ та захист меншин і шукачів притулку.

Крім того, у звіті також йдеться про “обмежені” дії проти корупції в Угорщині, клієнтелізму та кумівства в державному управлінні, а також недоліків у державних закупівлях.

“На те, як Угорщина поводиться в Раді ЄС з іншими країнами-членами, впливає війна в Україні. Це реальна проблема, адже це стосується суверенітету Європейського Союзу, його безпеки, а також нашої позиції щодо Росії. Угорщина все це підриває, бо вона більша на боці Путіна та Росії, ніж на боці України”, — сказала Гвендолін Дельбос-Корфілд.

Натомість представниця провладної угорської партії “Фідес” у Європарламенті Кінга стверджує, що нападки інших депутатів на її країну несвоєчасні та невиправдані. Мовляв, їм намагаються диктувати свої правила. Зі свого боку, угорський уряд зобов’язався створити незалежний орган боротьби з корупцією.

Європарламент рекомендує повністю припинити виділення Угорщини грошей із фондів ЄС до усунення названих недоліків. Брюссель має всього кілька днів, щоб відповісти на обіцянки Будапешта. Єврокомісія або дасть зелене світло фінансуванню Угорщини, або позбавить грошей уряд Орбана, або знову відстрочить вирішення проблеми.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*